Invloed van corona
Om de invloed van coronapandemie op werkbaar werk in kaart te brengen, werd een enquête afgenomen. De resultaten waren verrassend uiteenlopend. Wat meteen opviel was dat 57,5% niet weet wat werkbaar werk precies inhoudt. Dit toont aan dat het concept nog onvoldoende bekend is bij veel Vlaamse werknemers.
De enquête omvatte werknemers uit diverse sectoren: 31 uit het onderwijs, 8 uit het openbaar bestuur, 5 uit de voedingsproductie, 4 uit transport, 9 uit zakelijke diensten, 5 uit banken en verzekeringen, 7 uit de bouw, 1 uit de chemie, 30 uit de zorg- en gezondheidssector, 9 uit de groot- en kleinhandel en 5 uit de metaalindustrie. Ook een kleine groep respondenten was minder dan 5 jaar aan het werk, wat de interpretatie van de invloed van corona soms bemoeilijkt.
1. Hoe is uw werkdruk veranderd sinds het begin van de coronapandemie?

De antwoorden op deze vraag waren divers, maar één trend viel op: een meerderheid van de werknemers gaf aan dat de werkdruk weliswaar zwaarder werd, maar niet in extreme mate. Voor 30,6% was het tegenovergestelde waar: zij ervaarden een lichte afname. De 2 uiterste groepen komen in kleinere mate voor.
2. Welke factoren hebben de meeste invloed gehad op uw stressniveau?

Verschillende factoren droegen bij aan verhoogde stressniveaus bij werknemers. De meest genoemde invloeden waren de wijzigende werk-privébalans en de nieuwe werkomstandigheden. Voor 9% van de respondenten speelde de onzekerheid over hun job een grote rol. Daarnaast werden toxisch leiderschap, drukke periodes,... ook als stressfactoren gezien.
3. Was het moeilijker of makkelijker om een balans te vinden tussen werk en privé tijdens de coronaperiode?

De antwoorden op deze vraag waren verdeeld. Voor 55,5% van de werknemers werd het gemakkelijker om een evenwicht te vinden tussen werk en privé. Tergelijkertijd gaf een aanzienlijke groep (44,5%) aan dat het vinden van een balans juist moeilijker werd.
4. Ervaart u sinds corona mentale gezondheidsklachten?

Voor meer dan 3/4 had de coronapandemie geen negatieve invloed op de mentale gezondheid. Echter, 17 respondenten meldden dat ze wel mentale gezondheidsklachten ervaarden als gevolg van de pandemie. De resterende 4 mensen gaven juist aan dat corona een positief effect had op hun mentale gezondheid.
5. Voelde u zich gesteund door uw werkgever in de coronapandemie?

Gelukkig voelde het merendeel van de werknemers zich gesteund door hun werkgever. Toch gaf 20,4% aan dat zij geen of onvoldoende steun kregen.
6. Denkt u dat de motivatie voor uw job is afgenomen door de coronapandemie?

Voor 75,2% van de respondenten had de pandemie geen invloed op hun motivatie. Voor 10,6% nam de motivatie toe. 14,2% gaf aan dat hun motivatie juist afnam in tijden van corona.
7. Zijn uw leermogelijkheden in uw job sinds corona toegenomen of afgenomen?

Voor een meerderheid (63,6%) namen de leermogelijkheden toe tijdens corona. Toch ervaarde 26,4% het anders: zij vonden dat er juist minder ruimte was om nieuwe zaken te leren.
8. Welke maatregelen werden er genomen in uw job tijdens de coronatijd?

De meest voorkomende maatregel was het invoeren van voorzorgsmaatregelen, zoals afstandsregels, mondmaskers en handhygiëne. Daarnaast komen ook virtuele teamactiviteiten, flexibele werkuren, spreiding van werktijden en thuiswerkvergoedingen vaak voor. Voor degene waar het mogelijk was, was telewerk ook een oplossing.
Over het algemeen had de coronapandemie geen extreme negatieve invloed op de werkbaarheid van jobs. Opvallend is dat in veel gevallen de impact zelfs positief was: de leermogelijkheden namen toe, de motivatie bleef stabiel of steeg en een meerderheid ervaarde geen mentale gezondheidsklachten. Daarnaast vonden veel respondenten het makkelijker om een balans te vinden tussen werk en privé.
Toch zijn er ook nog negatieve gevolgen merkbaar. De werkstress nam voor meer dan de helft van de werknemers toe, wat duidt op een zwaardere belasting. Daarnaast was er een groep die zich onvoldoende gesteund voelde door de werkgever of aangaf dat hun motivatie afnam. Hoewel deze groep in de minderheid was, toont dit aan dat de impact van corona niet voor iedereen hetzelfde was.