Hoe werk werkbaar maken?
Het doel is om zoveel mogelijk werkbare jobs te creëren, zodat iedereen met plezier en voldoening aan het werk kan blijven. Hier ontdek je hoe zowel jij als jouw werkgever kunnen bijdragen aan een aangenamere en gezondere werkomgeving. Of het nu gaat over het verbeteren van de samenwerking, omgaan met werkstress of het creëren van een betere balans tussen werk en privé, alle kleine beetjes helpen!
Hoe je eigen werk werkbaar maken?
- Hou je werkdruk in het oog. Wees ervan bewust dat je werkstress zal veranderen indien er jou meer taken voorgeschoteld worden of indien er iemand uitvalt. Trek dus tijdig aan de alarmbel.
- Stel prioriteiten. Ga zelf na wat voor jou een prioriteit is en voer deze taak dan als eerste uit. Ook het maken van een realistische planning helpt hierbij.
- Geef je grenzen aan. Durf neen te zeggen als het je te veel wordt en voor het te laat is.
- Voorzie momenten van rust. We worden dagelijks getriggerd door verschillende informatiebronnen (telefoon, mail, sms,...). Deconnecteer je even van je werk en neem tijd voor andere dingen.
- Zorg goed voor jezelf. Slaap voldoende, beweeg regelmatig, eet gezond,... Zo geef je je lichaam de tijd om te herstellen.
- Praat erover. Isoleer jezelf niet en praat met er met anderen over. Het is ook belangrijk om hulp te durven zoeken.
- Ga na wat jij belangrijk vindt in je job. Dat kan gaan over veel afwisseling hebben, anderen helpen, maar ook over bezig zijn met nieuwe technologie of voldoende tijd hebben om iets nieuws te ontdekken. Check hoeveel van die aspecten aan bod komen in je job en welke er ontbreken.
- Heb je voldoende autonomie in je werk? Autonomie heeft een invloed op je werkplezier en motivatie. Kan je zelf bepalen wanneer je werkt en hoe je het uitvoert?
- Als je werkt, behoor je tot een groep. Je maakt er deel van uit. Voel je je ook betrokken in deze groep? Kan je jezelf zijn? Voel je je verbonden met je collega's? Zoek aan de hand van deze vragen naar de oorzaak van jouw motivatietekort.
- Kan je je competenties en talenten inzetten? Wie competent is, voelt zich bekwaam om taken tot een goed einde te brengen of om oplossingen te zoeken. Dat motiveert en zorgt bovendien voor minder werkdruk.
- Indien mogelijk, thuiswerken combineren met op kantoor werken.

Hoe kan je als werkgever werk werkbaarder maken?
- Organiseer opleidingen over hoe je signalen van werkstress en burn-out kan herkennen.
- Zorg dat je werknemers bij iemand terecht kunnen als ze deze signalen bij zichzelf of collega's herkennen.
- Leer werknemers om hun eigen werksituatie te analyseren.
- Overleg met je afdeling hoe taken evenwichtig kunnen worden verdeeld. Hou daarbij rekening met competenties, talenten en voorkeuren.
- Denk na over druk die je zelf als werkgever of leidinggevende creëert. Wat is de invloed van jouw gedrag op je personeel?
- Geef je team meer autonomie. Werknemers hebben graag controle over zichzelf en hun omgeving.
- Versterk de verbinding in je team.
- Zet ontwikkeling centraal in je team.
- Heb vertrouwen in je team en de manier waarop zij de doelstellingen realiseren.
- Pak conflicten aan en ga het niet uit de weg.
- Stel heldere doelen.
- Aanpassen van de uren aan de noden van de werknemer.
Zowel werknemers als werkgevers kunnen bijdragen aan een werkbare job door werkdruk te beheersen, grenzen aan te geven en samenwerking te versterken. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zijn job als werkbaar ervaart.